dania z włoską mozzarellą

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

dobra mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

mozarella

Skąd w następstwie tego wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – naprawdę warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.