Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, że najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczy samej dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, że jest rozkoszna i sycąca.